In een verkenning naar de mogelijkheden voor windenergie in de gemeente Hardenberg is het agrarisch gebied tussen Bergentheim en Kloosterhaar naar voren gekomen als geschikt voor het plaatsen van windturbines.
In dit gebied is ruimte voor maximaal twintig windturbines met een potentiële opbrengst van 60 MW opgesteld vermogen. Bovendien is hier veel ruimte voor een samenhangende opstelling van windturbines. Er liggen kansen voor een zo groot mogelijk maatschappelijk rendement, waarbij inwoners van het gebied profiteren van de ontwikkeling.
De gemeente Hardenberg is in 2018 gestart met een nadere verkenning van dit pilotproject. Hiervoor zijn gesprekken gevoerd met betrokkenen in het gebied. Het pilotproject wordt in 2019 verder opgepakt en krijgt samen met inwoners van het gebied verder vorm.
Inwoners bijgepraat tijdens informatiebijeenkomst
Op 11 februari 2019 werden inwoners van het gebied in horecabedrijf Veenlust in Bergentheim tijdens een informatiebijeenkomst bijgepraat over dit pilotproject. Wethouder Jan ten Kate vertelde de circa 350 belangstellenden over de duurzaamheidsambities van de gemeente Hardenberg en de besluiten van de gemeenteraad rond dit pilotproject. Hij benadrukte dat er nog geen uitgewerkt plan is, maar dat de gemeente samen met inwoners aan de slag wil met de opgave voor dit gebied. Het is de intentie om marktpartijen daarbij zo lang mogelijk buiten de deur te houden, zodat inwoners van het gebied eerst met elkaar in gesprek kunnen over wensen, eisen en randvoorwaarden voor dit pilotproject. Het is de gemeenteraad die uiteindelijk beslist of het plan doorgaan, een go of no-go geeft voor het project. Het project gaat niet van start zonder instemming van de raad.
Deskundige Peter Bügel van BugelHajema Adviseurs vertelde waarom windenergie noodzakelijk is om de landelijke en gemeentelijke duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren. Ook legde hij uit waarom de keuze onder andere op dit gebied is gevallen.
Omgevingsadviesgroep en bewonersplatform
Het is de bedoeling om nu samen met inwoners en belanghebbenden in het gebied aan de slag te gaan met het invullen van de duurzaamheidopgave in dit gebied. Daarvoor wordt een omgevingsadviesgroep in het leven geroepen. Rob Rietveld van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW) vertelde over de manier waarop inwoners, belangengroepen en grondeigenaren in zo’n omgevingsadviesgroep betrokken kunnen zijn. Deelnemers aan een omgevingsadviesgroep zijn onder andere plaatselijk belangen, grondeigenaren en omwonenden. Naast de omgevingsadviesgroep komt er specifiek voor de omwonenden een bewonersplatform, van waaruit een delegatie wordt afgevaardigd in de omgevingsadviesgroep.
De omgevingsadviesgroep ontwerpt enkele scenario’s waarmee invulling wordt gegeven aan de duurzaamheidsopgave voor dit gebied. Ook geeft de omgevingsadviesgroep vorm en inhoud aan de maatschappelijke meerwaarde voor het gebied, door middel van een voorstel over de verdeling en besteding van de inkomsten uit de eventuele windturbines. Uiteindelijk komt de omgevingsadviesgroep met een advies aan het gemeentebestuur.
Hebt u belangstelling om mee te doen in de omgevingsadviesgroep of het bewonersplatform? Stuur dan een mail naar duurzame-energieBK@hardenberg.nl.
Vragen & antwoorden
De tweede helft van de avond stond in het teken van vragen. De aanwezigen hebben tijdens de bijeenkomst veel vragen gesteld aan wethouder Jan ten Kate, Peter Bügel en Rob Rietveld. Zij hebben geprobeerd zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. Daarnaast zijn veel vragen via een vragenformulier ingeleverd. Alle vragen die nog niet beantwoord zijn, zijn verzameld. De gemeente gaat ook deze vragen in de komende periode beantwoorden en de vragenstellers krijgen waar mogelijk persoonlijk bericht.